design, create and deliver considered, responsive & contextual architecture; buildings, places & communities for all.

This proposal for a 4-bedroom family home draws inspiration from this environmentally challenging setting, being directly on a Sussex beach.

The scheme was designed during the first COVID-19 lockdown of 2020 and received detailed planning consent in October. Technical design commenced before receiving planning permission to enable construction works to commence in January 2021. The proposals set out to provide a contextually appropriate response to the site, combining a sensitive architectural approach with modern living spaces, a contemporary and high standard of detailing.

The clients brief was simple; their new house had to sit on the footprint of the original bungalow and the ground floor open plan living space, first floor master bedroom and roof terrace had to be fully glazed, so the line on the horizon (between sky and sea) could be fully appreciated without visual disruption.

To achieve a fully glazed, unsupported and uninterrupted south facing elevation required steel beams spanning over 11 meters, hidden within the construction of the timber clad vertical and horizontal solar shading fins.

Highly insulated and airtight external envelope, high performance fenestration (with specialist solar coating to reduce heat gain), solar shading (fins and canopies), a ‘heavy’ internal thermal mass (solid internal walls and upper floor) and natural cross ventilation achieve a low-energy use home that is supplemented by photovoltaic panels hidden behind the parapet walls and a mechanical background ventilation system with heat recovery.